Zalety polipropylenu spienionego już dawno zostały docenione przez przemysł spożywczy, w którym EPP ma obecnie szerokie zastosowanie. Wykonuje się z niego różnego rodzaju opakowania i pojemniki na żywność, w których można ją przechowywać i bezpiecznie przewozić. Opakowania z EPP w zależności od potrzeb mogą być różnej wielkości lub kształtów. Główną zaletą polipropylenu spienionego, która dla branży spożywczej ma największe znaczenie są świetne właściwości termoizolacyjne. Pojemniki i opakowania z EPP utrzymują temperaturę przechowywanych potraw od -15 do +120 stopni Celsjusza. Dzięki temu idealnie nadają się do przechowywania produktów spożywczych zarówno mrożonych (lody, mrożone warzywa itp.), jak i gorących potraw. Opakowania z polipropylenu spienionego są lekkie i bardzo wytrzymałe na uszkodzenia czy zarysowania, a pamięć materiału sprawia, że wszelkie odkształcenia znikają powracając do pierwotnego kształtu.