THERMOBOXY Z EPP – CO TO JEST I DLACZEGO SĄ POPULARNE W BRANŻY SPOŻYWCZEJ

Branża spożywcza  jest jedną z najbardziej wymagających gałęzi przemysłu. Pracując z artykułami spożywczymi, firmy korzystają jedynie ze sprawdzonych rozwiązań umożliwiających im właściwe przechowywanie i przewożenie produktów żywnościowych i gotowych dań. Ważne jest tutaj odpowiednie magazynowanie zapewniające zachowanie świeżości, odpowiedniej temperatury i chroniące jedzenie przed zepsuciem. Thermoboxy, czyli pojemniki termoizolacyjne już od lat są jednym z największych odkryć i odpowiedzią na potrzeby tego rynku (zarówno po stronie producenta jak i konsumenta). Poznaj zalety thermoboxów i dowiedz się, dlaczego branża spożywcza korzysta z opakowań termicznych z EPP tak chętnie.

Właściwości EPP szczególnie ważne dla branży spożywczej

EPP czyli polipropylen spieniony to tworzywo sztuczne o wielu właściwościach, które są szeroko wykorzystywane przez różne gałęzie przemysłu. Dla branży spożywczej najistotniejsze są:

  • lekkość 
  • wytrzymałość
  • właściwości termoizolacyjne

Dzięki niedużej wadze oraz dodatkowych uchwytach po bokach skrzyni, opakowanie termiczne z EPP łatwo się przenosi. Thermoboxy są bardzo wytrzymałe na różnego rodzaju uszkodzenia czy wgniecenia. Tworzywo charakteryzuje się dużą pamięcią materiału, więc ewentualne rysy czy wgłębienia powstałe na opakowaniu znikają powracając do pierwotnego stanu. Podstawową i najważniejszą zaletą thermoboxów z EPP są ich wysokie zdolności termoizolacyjne. Pojemniki do przewożenia żywności i dań utrzymują temperaturę potraw od -15 do +120 stopni Celsjusza. Thermoboxy wykorzystywane przez firmy cateringowe mogą więc służyć do przewożenia zarówno potraw mrożonych jak i gorących.

Thermoboxy z EPP – pojemniki termoizolacyjne dla branży spożywczej

Pojemniki i opakowania termiczne z polipropylenu spienionego, to najlepsze rozwiązania dla branży spożywczej. Pojemniki izotermiczne wykorzystywane są w gastronomii każdego dnia do przechowywania, przewożenia i utrzymywania temperatury różnego rodzaju produktów żywnościowych i gotowych posiłków. Co przemawia za tym, że to właśnie one cieszą się tak dużym zainteresowaniem?

Dla branży spożywczej sterylność jest bardzo istotna, dlatego firmy gastronomiczne stawiają na pojemniki i opakowania, które łatwo się czyści i dezynfekuje. W przypadku thermoboxów czyszczenie jest bardzo prostą i szybką czynnością. Tworzywo jakim jest EPP nie przewodzi zapachów. Oznacza to, że zarówno zapachy potraw umieszczonych w pojemnikach termoizolacyjnych nie mieszają się ze sobą, jak i samo opakowanie nie przejmuje zapachu jedzenia. Thermoboxy nie zmieniają również smaku dań. Dzięki tej neutralności pojemniki i opakowania z EPP mogą mieć kontakt z żywnością.

Korzystanie z thermoboxów z pokrywą w branży spożywczej

Firmy wykorzystujące w swojej działalności pojemniki termoizolacyjne z EPP (thermoboxy) mogą dopasować je do własnych potrzeb. W zależności do czego konkretnie mają służyć te opakowania i jak będa transportowane, firma użytkująca może zamówić thermoboxy o dowolnym kształcie, wielkości oraz z pokrywą lub bez. Opakowania z EPP z pokrywą to wygodne rozwiązanie tylko pod kątem utrzymania temperatury jedzenia. Tego rodzaju skrzynie zabezpieczają znajdujące się w środku potrawy, można je w łatwy sposób przewozić i ustawiać jedna na drugiej, oszczędzając miejsce podczas transportu. 

Przewaga thermoboxów z EPP nad innymi pojemnikami znajdującymi się na rynku

Na rynku spożywczym można znaleźć duży wybór różnego rodzaju opakowań termicznych do przewożenia żywności. Pojemniki z EPP różnią się od nich przede wszystkim wytrzymałością (ich uszkodzenie jest praktycznie niemożliwe), lepszymi właściwościami termoizolacyjnymi (dłużej utrzymują żądaną temperaturę potraw) oraz dłuższym użytkowaniem. Thermoboxy i inne opakowania z EPP są wielokrotnego użytku, dzięki temu są bardziej  przyjazne środowisku niż pojemniki z innych tworzyw. Ponadto EPP w 100% podlega recyklingowi.